2014. július 16., szerda

Kéktúra szakaszok - Káptalantóti - Szentbékkálla (6.sz/2.) Van ennél szebb?

Nehézség: 3,5/5
Táj szépsége: 5*/5
Útjelzések (minőség és gyakoriság): 3,5/5

Noha még csak 100 km környékén járok a Kéktúra végiggyalózásában, lefogadom, hogy a Káptalantóti-Szentbékkálla túra benne van az OKT Top 5 legszebb kirándulásában. A szenbékkállai kőtenger a maga ingókövével és egyéb lenyűgöző geológiai formáival már önmagában sem kispályás, de a túra szépségéhez hozzátesz még a tanúhegyek közötti bolyongás. Nem beszélve arról, hogy néhány hozzácsapott plusz kilométer árán, a Csobánc tetejére túrázva eszméletlen kilátás nyílik a Balatonra, a Káli-medencére és a tanúhegyekre is – ja, és még egy várrom is ott figyel. Kíváncsi vagyok, hogy van-e vajon ennél szebb, látnivalókban gazdagabb túra a Kéken?

Káptalantóti mögött ott figyel a Tóti-hegy
Káptalantótiban a Horváth kertben jó minőségű pecsét fogadott, a lekapart sorsjegy azonban nem hozott szerencsét :D. A falut elhagyva és visszanézve gyönyörű látvány fogadott, a Tóti-hegy ad exkluzív hátteret a falunak. De nézzünk inkább előre, ott pedig vár a Csobánc. Szőlőföldeken, füves-bokros terepeken keresztül túrázhatunk fel a tanúhegy oldalába. 

Káptalantótit elhagyva már vár a Csobánc
Ha pedig már ott vagyunk, akkor érdemes rögtön néhány kilométeres kitérőt tenni a Kéktútráról, a kék várrom jelzést követve juthatunk fel a Csobánc tetejére. Itt egy jó kis kaptatóra kell számítani, és a nagyobb köveken való bucskázás is okozhat némi nehézséget (nekem a térdem itt kezdett el nyöszörögni). Persze érdemes felmenni, mert a túra fénypontját adja meg a körpanoráma és a várrom kombinációja. Miután kigyönyörködtem magam, elindultam lefelé, és újra becsatlakoztam a Kék-be. 

Meseszép kilátás a Csobánc tetejéről
Tovább haladva még élvezhetjük a tanúhegyek szépségét is, de már lassan készülhetünk az utunk végén ránk váró szentbékkállai kőtengerre, ahol „szétszóródott” homokkőtömbök teszik különlegessé a tájat. Ide még mindenképpen szeretnék visszajönni, a buszindulás miatt sajnos tempózni kellett tovább Szentbékkállára, ahol a presszó ablakában ott várt a jófajta Kéktúra bélyegző, pecsétpárna társaságában.
A szentbékkállai kőtenger se rossz :)



A Csobánc és Mindszentkálla között részen, illetve Mindszentkálla környékén szerintem nem nehéz eltévedni, így nem árt, ha van GPS is kéznél. Eltévelygésekkel, Csobáncos kitérővel együtt összesen 16,7 km lett a vége, és 1166 kalóriát sikerült elhasználni a túra alatt :).

Lájkold a Hív az erdő túra magazint Facebookon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése