2014. július 16., szerda

Kéktúra szakaszok - Káptalantóti - Szentbékkálla (6.sz/2.) Van ennél szebb?

Nehézség: 3,5/5
Táj szépsége: 5*/5
Útjelzések (minőség és gyakoriság): 3,5/5

Noha még csak 100 km környékén járok a Kéktúra végiggyalózásában, lefogadom, hogy a Káptalantóti-Szentbékkálla túra benne van az OKT Top 5 legszebb kirándulásában. A szenbékkállai kőtenger a maga ingókövével és egyéb lenyűgöző geológiai formáival már önmagában sem kispályás, de a túra szépségéhez hozzátesz még a tanúhegyek közötti bolyongás. Nem beszélve arról, hogy néhány hozzácsapott plusz kilométer árán, a Csobánc tetejére túrázva eszméletlen kilátás nyílik a Balatonra, a Káli-medencére és a tanúhegyekre is – ja, és még egy várrom is ott figyel. Kíváncsi vagyok, hogy van-e vajon ennél szebb, látnivalókban gazdagabb túra a Kéken?

Káptalantóti mögött ott figyel a Tóti-hegy
Káptalantótiban a Horváth kertben jó minőségű pecsét fogadott, a lekapart sorsjegy azonban nem hozott szerencsét :D. A falut elhagyva és visszanézve gyönyörű látvány fogadott, a Tóti-hegy ad exkluzív hátteret a falunak. De nézzünk inkább előre, ott pedig vár a Csobánc. Szőlőföldeken, füves-bokros terepeken keresztül túrázhatunk fel a tanúhegy oldalába. 

Káptalantótit elhagyva már vár a Csobánc
Ha pedig már ott vagyunk, akkor érdemes rögtön néhány kilométeres kitérőt tenni a Kéktútráról, a kék várrom jelzést követve juthatunk fel a Csobánc tetejére. Itt egy jó kis kaptatóra kell számítani, és a nagyobb köveken való bucskázás is okozhat némi nehézséget (nekem a térdem itt kezdett el nyöszörögni). Persze érdemes felmenni, mert a túra fénypontját adja meg a körpanoráma és a várrom kombinációja. Miután kigyönyörködtem magam, elindultam lefelé, és újra becsatlakoztam a Kék-be. 

Meseszép kilátás a Csobánc tetejéről
Tovább haladva még élvezhetjük a tanúhegyek szépségét is, de már lassan készülhetünk az utunk végén ránk váró szentbékkállai kőtengerre, ahol „szétszóródott” homokkőtömbök teszik különlegessé a tájat. Ide még mindenképpen szeretnék visszajönni, a buszindulás miatt sajnos tempózni kellett tovább Szentbékkállára, ahol a presszó ablakában ott várt a jófajta Kéktúra bélyegző, pecsétpárna társaságában.
A szentbékkállai kőtenger se rossz :)



A Csobánc és Mindszentkálla között részen, illetve Mindszentkálla környékén szerintem nem nehéz eltévedni, így nem árt, ha van GPS is kéznél. Eltévelygésekkel, Csobáncos kitérővel együtt összesen 16,7 km lett a vége, és 1166 kalóriát sikerült elhasználni a túra alatt :).

Lájkold a Hív az erdő túra magazint Facebookon!

2014. július 11., péntek

Búbos banka, a 2015 év madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. 2014-ben a túzok viseli a megtisztelő címet (bár kétlem, hogy megtisztelve érezte magát), a közelmúltban pedig lezárul a 2015 év madara internetes szavazás, ahol a búbosbanka került ki győztesen. A lakosság dönthetett arról, hogy a vörösbegy, a fekete rigó, vagy éppen a búbos banka legyen-e a győztes, ez utóbbi a szavazatok 38 %-ával nyert. Az egyesület az adott év madarának védelmére minden évben kiemelt figyelmet fordít.

A búbos bankával március és szeptember között találkozhatsz a túráid, kirándulásaid során. A búbos banka fészkel nálunk, ősszel pedig délebbre vonul melegedni. Latin neve a kellemesen hangzó Upupa epops. Az egyesület már 1989-ben és 1990-ben is az év madarává választotta a fajt.

A búbos banka jellegzetessége tollbóbitája, amely alaphelyzetben a madár fejére simul, de fel is tudja mereszteni úgymond. Jellegzetes mustáros-rozsdás sárga színe, és a fekete-fehér csíkozata is könnyen felismerhetővé teszi a búbos bankát. Alapvetően rovarokon én, többek között kedveli a gilisztát, tücsköt és a lárvákat is. A búbos banka üregekben, odúban és emberi településeken is fészkel, így nem csak a kirándulásokon futhatsz bele.

Lájkold a Hív az erdő - túra magazin oldalát!

2014. július 10., csütörtök

Kéktúra szakaszok – Bakonybél-Németbánya (8.sz./1.)

Nehézség: 2/5
Táj szépsége: 3/5
Útjelzések: 4/5

Térdkímélő, röpke kis 8,8 kilométeres szakaszt vállaltam be ezúttal a Kéktúrán (amiből aztán 15 lett..ez Nálatok is így szokott lenni??!), és bár nem éppen az én napom volt, no meg sikerült nem észrevenni az útvonal látványosságaiként számon tartott barlangokat, azért összességében kellemes kirándulás sült ki a dologból.


Vannak azok a fejfájós, bal lábbal ébredős napok, amikor a legjobb lenne igazából ki sem kelni az ágyból. Aztán persze kikelsz, és párszor még konstatálod, hogy tényleg nem kellett volna. De aztán – észre sem veszed, mikor – történik valami,(talán egy-egy kedves gesztus, nem várt meglepetés, vagy egy abszurd, meghökkentő történés), és a nap végére már úgy vagy vele, hogy azért na, mégiscsak jó volt ez így.”

A Bakonybél-Németbánya szakasz elég könnyen teljesíthető túra. Már nem csak a rövidsége miatt, hanem azért is, mert ezen a kiránduláson nincs különösebb szintkülönbség, amivel meg kellene küzdeni, és a túra nagy részét erdőben kanyargó aszfalton teszed meg, megfűszerezve némi teljesen jól járható erdei földúttal. Közben mégis hozza azt az erdő-élményt, amit egy kirándulástól elvársz. Gyerekeknek, sérülésekből felgyógyulóknak és idősebbeknek is ajánlható laza kis túra. Némi látványossággal, ami mellett könnyű elmenni..


A jelzések nagyjából rendben vannak, két helyen azért sikerült elkeverni a túrán, így 10,5 km lett a vége. És ezután jött még a bónusz, mert Németbányáról az utolsó busz délután negyed 2-kor indul, de a helyiek megnyugtattak, hogy a szomszéd faluból , Bakonyjákóról még negyed 4-kor is indul jármű :D. Így jött levezetésnek még laza 4,5 kilométeres túra. Közben egyszer csak szembejött egy színes, csilingelő kisvasút, ezt nem sikerül teljesen hová tenni :).
Pecsételőhely Németbányára beérkezve - felülről is jelzik, így a madarak sem tévesztik el :).
A túra során 1040 kalóriától sikerült megszabadulni.

Ha tetszett az írás, lájkold a Hív az erdő – túra magazin Facebook oldalát!

2014. július 3., csütörtök

A Kék ékei 1. - A Csárdahegyi őskarszt (Úrkút)

Látványos sziklaformációk, geológiai képződmények, lazulásra alkalmas terep – az Országos Kéktúra 7. számú túráján találkozhatsz a Csárda-hegyi őskarszttal, ami Úrkúton, Veszprémtől 25 kilométer távolságra található. Akkor is érdemes felkeresned ezt a különlegességet, ha nem járod a Kéktúrát.



A Csárda-hegyi őskarszt Európában egyedülálló jelenség, hasonló felszínformák elsősorban bolygónk trópusi területein láthatók, például Dél-Kínában. A Csárda-hegyi őskarszt ma látható különleges formavilága évmilliók alatt alakult ki, a különleges tagolt felszín, a mészkőkúpok, a mély gödrök mind-mind vadregényessé és igencsak látványossá teszik ezt a geológiai ritkaságot. A tízmillió évekkel ezelőtt képződött formákat a „fiatalabb” üledékek elfedték, de egyben meg is óvták. Az 1920-as években kézi mangánbányászat zajlott ezen a területen, akkor tárult fel a karsztformációk szépsége.




Ma két „emeletnyi” falépcsőn sétálhatsz le az úrkúti őskarszt mélyére, közben gyönyörködve a változatos formavilágban, és a növényzetben. Az őskarszt megtekintését egybekötheted a Csárda-hegyi tanösvény bejárásával is, ez így összesen 1-1,5 órás program. Az őskarszt mellett padok és sütögetésre kialakított hely is vár, így egy kellemes hétvégi délutánt, illetve estét is eltölthettek is. A Csárda-hegyi őskarszt kerítéssel elkerített területen található, viszont bármikor, és ingyenesen látogatható!
Ha tetszik a cikk, lájkold a Hív az erdő túra magazin Facebook oldalát!